20 jaar Facility Kwadraat

Jubileumgesprek met founders Dick en Pim

Facility Kwadraat bestaat dit jaar precies 20 jaar!

Al twintig jaar timmert het bedrijf met haar software FMIS WISH en meerjarenonderhoud aan de weg in de markt voor geautomatiseerd vastgoedbeheer. In een serie gesprekken met de oprichters, met medewerkers én opdrachtgevers gaan we op zoek naar het DNA van het bedrijf. Én, we maken samen een playlist; ’20 jaar Facility Kwadraat, the best of’.

In gesprek met

  • Dick Vink, commercieel directeur en Pim Kerkhof, technisch directeur
  • Founders van Facility Kwadraat 
  • Kiezen voor de playlistsongs ‘Brother in arms‘ en ‘The day befor you came

Founding Fathers Pim en Dick, terug naar 1997..

De serie gesprekken start, hoe kan het anders, met ‘founding fathers’ Pim en Dick. Dat de twee op elkaars pad kwamen, hing van het toeval aan elkaar. Pim: “In 1997 was ik in dienst van AAG in Den Bosch. Hoewel ik opgeleid ben als bouwkundig ingenieur, kwam het al gauw op mijn pad om het vastgoedbeheer te automatiseren. Daar hoorde ook bij dat je de software zelf ging ontwikkelen. Ik was daar helemaal niet voor opgeleid, maar het was nieuw en interessant en dus ging ik er vol voor.” Ondertussen mocht Dick zich als dienstweigeraar voor 18 maanden vervangende dienstplicht melden bij de Dienst Gemeentelijke Verpleeghuizen in Rotterdam. Dick: “Bij binnenkomst kreeg ik een kar in mijn handen gedrukt met de opdracht ‘ga jij maar rolstoelen repareren’. Dat deed ik uiteraard braaf. Na enkele dagen haalde Bas van Gameren, hoofd van de Facilitaire Dienst, me naar het centraal bureau. Voor een handige MTS’er had hij een heel ander klusje in petto. Hij wilde het vastgoedbeheer automatiseren en vroeg mij dat van 0 af aan mee op te bouwen. De software waar we mee werkten, was van Pim!”

 

Volgens mij werd ik Pim’s vervelendste klant. Bij alles wat niet werkte, hing ik meteen aan de lijn.

Pim: “Als je het over het DNA van Facility Kwadraat hebt, is dat in ieder geval één ding, we kunnen heel flexibel inspelen op kansen. En als die kans zich voordoet, duiken we er voor de volle 100% in. In Rotterdam merkte ik dat ene Dick er ook fanatiek in dook. Doet me denken aan een geweldig nummer van ABBA: The day before you came. Mag van mij op de playlist!” Dick lachend: “Volgens mij werd ik Pim’s vervelendste klant. Bij alles wat niet werkte, hing ik meteen aan de lijn. Het zou handig zijn als dit het doet, als je dat toevoegt… De wens om te verbeteren, daar kan ik me nog steeds heel goed mee identificeren. Dat is wel een 2e dingetje in ons DNA, we denken vanuit de klant.” Pim: “Én we denken in oplossingen!”

Facility Kwadraat en FMIS WISH oprichters Pim Kerkhof en Dick Vink

Brothers in Arms. Brothers in Facility Kwadraat.

Vanaf die tijd hadden Pim en Dick intensief met elkaar te maken. Toen Pim in 1997 naar Hevo Bouwmanagement vertrok, vroeg hij Dick mee te gaan voor de consultancy. Dick: “Vanaf dat moment zaten we dedicated op het terrein van de software en het ontwikkelen van meerjaren onderhoudsplannen. Heel belangrijk, wat mij betreft het echte begin van ons bondgenootschap. Laat ik maar meteen een nummer op de playlist zetten: Brothers in Arms van Dire Straits. Brothers in Facility Kwadraat.”
Op 2 februari 2002 werd ook de stap gezet naar het ondernemerschap. Pim: “De naam Facility Kwadraat was er meteen, ook de naam voor onze software: FMIS WISH.” Dick: “Dat we gingen ondernemen, was zeker geen vanzelfsprekendheid. Ik kom zelf niet uit een ondernemersgezin en dat geldt ook voor Pim. We komen allebei wel uit een nest van aanpakkers.” Pim: “Ik denk dat dit een volgende punt in ons DNA is; we zijn pragmatisch en behoorlijk informeel. Op beurzen moet ik wel eens lachen als mensen aan komen zetten met allerlei dure titels op hun visitekaartje. CFO. CTO, je kent het wel. Noem mij maar MVA zeg ik dan. Manusje van Alles.” Dick: “Het informele zit er ook in dat we ons niet als baas gedragen. Onze medewerkers sturen we graag aan op basis van vertrouwen. Én, we houden er ook van dat er regelmatig flink gelachen wordt.”

In allerlei markten thuis

Inmiddels werken Pim en Dick ruim 25 jaar samen, waarvan 20 jaar in Facility Kwadraat. Dick: “Het belang van geautomatiseerd vastgoedbeheer is in al die tijd alleen maar groter geworden. Toen we begonnen, zaten we voor 100% in de zorg. Als je nu ons klantenbestand ziet, zie je een enorme variatie: recreatiebedrijven, een importeur van Aziatische producten, fabrikanten van winkelwagens, beton, karton en kippenbroedlijnen.” Pim: “We zitten behalve in Nederland ook in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Het voelt nog steeds alsof we van het ene in het andere avontuur terecht komen. We groeien met onze klanten en hun marktbehoeften mee.” Of we ook wel eens iets verkeerd doen? Terwijl Pim de vraag herhaalt, kan hij een brede lach niet onderdrukken. “Gelukkig wel. Natuurlijk hebben ook wij wel eens de plank flink misgeslagen. Dick, weet je nog die maaltijdenmodule? Het voelde als het ei van Columbus, maar toen het klaar was, bleek al snel dat er helemaal niemand op zat te wachten.” Dick: “Die module hebben we uiteraard heel rap van het menu gehaald!”

Naar Jubileum Playlist op YouTube

Wish: Het meest toegankelijke Vastgoed en Facility Systeem