Module Vastgoedrekenen houdt organisaties gezond

Grip op meerjarige waardeontwikkeling

De ingrijpende maatregelen die de overheid losliet op de zorgsector waren voor zorgorganisatie Abrona aanleiding om zich over de waardeontwikkeling en het rendement van haar vastgoed te buigen. Facility Kwadraat ontwikkelde hiervoor de module FMIS WISH Vastgoedrekenen. Dankzij de software voor vastgoedrekenen kan Abrona sturen op de meerjarige waardeontwikkeling van het vastgoed en slagen maken in strategisch portefeuillebeheer.

Abrona

Abrona is gespecialiseerd in dienstverlening aan mensen met een (zware) verstandelijke beperking. Haar werkgebied omvat de provincie Utrecht, haar vastgoed is er te vinden op zo’n vijftig locaties. Dat maakt de uitdaging des te groter om het gehele vastgoed te overzien en te weten wat het rendement van een gebouw of de hele portefeuille is.

Abrona Boerderij Sterrenberg – Huis ter Heide

Scenario’s doorberekenen

Abrona maakt al jaren gebruik van FMIS WISH om het vastgoed en de meerjarenonderhoudsplannen te registreren. Daarmee waren de data van alle gebouwen al ingevoerd toen de module Vastgoedrekenen werd geïmplementeerd. Ook toen het scheiden van wonen en zorg om de hoek kwam kijken, was FMIS WISH de bron van de scenario’s die Abrona opstelde voor de toekomst. Met behulp van de module Vastgoedrekenen kon ze meteen zien hoe de scenario’s uitpakken. Sinds de implementatie kunnen bevoegde managers van Abrona zelf scenario’s invoeren en een pand doorberekenen. Niet alleen op basis van de bekostigingsstructuur met de Normatieve Huisvestingscomponent, maar ook op basis van de inkomsten die overblijven na het scheiden van wonen en zorg.

Impact is direct duidelijk

Pluspunt van FMIS WISH is de flexibiliteit van de oplossing. Welke veranderingen er nu en in de toekomst nog optreden, bij Abrona hebben ze ontdekt dat de software van Facility Kwadraat direct inzichtelijk maakt wat de impact van nieuw beleid of een koerswijziging is op de zorgorganisatie.

De module Vastgoedrekenen berekent alles, van bedrijfswaarde en financieringsvraagstukken tot kostendekkende huren en vastgoedimpairment.

Module houdt overal rekening mee

Illustratief is het kabinetsbeleid om de huurprijs die cliënten moeten betalen te koppelen aan de WOZ-waarde van vastgoed. Het zorgde voor hoofdbrekens rond de administratieve verwerking. Want hoe maak je berekeningen voor individuele appartementen als de WOZ uitgaat van de waarde van een heel pand? Hoe ga je om met de ondersteunende kantoorruimtes en de brede gangen?

Het antwoord kwam van de module Vastgoedrekenen, die houdt overal rekening mee. Abrona bracht in kaart wat de cliënten die er wonen ‘binnenbrengen’, hoeveel de activiteiten kosten die de organisatie er ontplooit en hoe de inkomsten zich verhouden tot de meerjarenonderhoudsplanning, vaste onderhoudskosten, kapitaallasten, rente en afschrijving. Zo zag Abrona in een oogopslag hoe een pand er financieel op jaarbasis voorstaat, of de organisatie er geld aan overhoudt of erop toe moet leggen.

Geen verrassingen

Nog een voordeel: Abrona kon ook nieuwbouwplannen meenemen in het vastgoedbeheer. De module berekent wat nieuwbouw of renovatie betekent voor de totale vastgoedportefeuille en wat het teweeg brengt op objectniveau, compleet met heldere infographics. Dit voorkomt verrassingen, legt pijnpunten bloot en toont opvallende afwijkingen. Als een pand er plotseling slecht uitspringt, of juist een stuk beter, is de oorzaak probleemloos op te sporen. Misschien is er sprake van een verkeerde inboeking van (een deel van) de productie of van een teveel aan dagbestedingsactiviteiten.

Op basis van al deze essentiële informatie kan een vastgoedmanager gefundeerde, bedrijfsmatige beslissingen nemen. Abrona zag na de geslaagde implementatie van Vastgoedrekenen ook veel potentie in de softwaremodule Verhuurbeheer. Daarmee kan ze ook de administratie van de hurende cliënten op een overzichtelijke manier gaan vastleggen.

Download de Facility Kwadraat bedrijfsbrochure

Net als Abrona profiteren van Vastgoedrekenen en andere voordelen van FMIS WISH? Lees meer over onze software en dienstverlening.

 

Ook deze bedrijven gebruiken oplossingen van Facility Kwadraat . Toon alle opdrachtgevers

 

contact man

 

 

Meer weten over de kracht van Facility Kwadraat?

Wij ondersteunen al meer dan 25 jaar met grote betrokkenheid organisaties bij het krijgen van grip op het facilitair en vastgoedbeheer.

073 - 644 46 44 Demo op maat