Verhuurbeheer, de voorbereiding op de toekomst

Verhuur van vastgoed: alles onder controle 

Zorgorganisatie Dichterbij, een instelling voor jong en oud met een verstandelijke beperking, stelt een groot deel van haar inkomsten veilig via verhuur van wooneenheden. Reden: de scheiding tussen wonen en zorg en de nieuwe financieringsstructuren die daarvoor nodig zijn. Dichterbij heeft daarvoor al haar vastgoed en financiële stromen in kaart gebracht met FMIS WISH Verhuurbeheer van Facility Kwadraat.

BIJNA 1.000 PANDEN

Dichterbij biedt op talrijke locaties in Brabant, Limburg en Gelderland ondersteuning bij wonen, werken en welzijn aan mensen met een verstandelijke beperking. Het interne Bureau Vastgoed van de stichting is verantwoordelijk voor bijna duizend panden.

Dichterbij blijft in beweging

Op maat gemaakte module

Voor de vastgoedregistratie maakt Dichterbij al jaren gebruik van de FMIS-software WISH. Om ook de verhuuradministratie in de grip te krijgen, ontwikkelde Facility Kwadraat voor de zorg een op maat gemaakte softwaremodule Verhuurbeheer. Kees Blonk, adviseur vastgoed bij Dichterbij: “Om beter in te kunnen spelen op de ontwikkelingen rondom het scheiden van wonen en zorg hebben we destijds een intern verhuurbedrijf in het leven geroepen. Die is met de module aan de slag gegaan.”

Inhuur, verhuur en eigendom

Het interne verhuurbedrijf is het kloppende hart van de geldstromen die met de verhuur van Dichterbij-vastgoed gepaard gaan. Kees: “En dat zijn er hier nogal wat. We hebben te maken met inhuur, verhuur, onderhuur en eigendom van vastgoed. Verder heeft het intern verhuurbedrijf ook nog eens te maken met verschillende contractvormen en de ingevoerde vergoeding van de normatieve huisvestingscomponent (NHC). Dit alles maakt een adequaat beheer complex.”

Nu beschikken over inzicht zorgt ervoor dat je bent voorbereid op eventuele veranderingen of ontwikkelingen.

Alles onder controle

Dankzij WISH heeft Dichterbij haar vastgoedbeheer volledig onder controle. “De vastgoedinformatie die we maandelijks uit de WISH-bestanden trekken, importeren we in onze financiële administratie”, vertelt Kees. “Daarin verwerken we alle financiële consequenties uit de (ver)huurovereenkomsten, of ze nu van derden komen, zoals van woningcorporaties van wie we panden huren, of van hoofdhuurders en onderhuurders.”

Registreren en doorberekenen

De module Verhuurbeheer van Facility Kwadraat legt al deze verhuurcontracten overzichtelijk vast. Afwijkende betalers worden daardoor automatisch geregistreerd en aflopende huurcontracten worden tijdig gesignaleerd. De gegevens uit de module Verhuurbeheer leveren tegelijkertijd input voor de rendementsberekeningen in de module Vastgoedrekenen. Met deze WISH-module van Facility Kwadraat berekent Dichterbij het (toekomstig) rendement van haar vastgoed.

Inzicht, de beste voorbereiding

Volgens Kees vereist de complexe financieringsstructuur in het Nederlandse zorgstelsel dat instellingen hun vastgoedregistratie op orde hebben. “We weten immers niet wat de toekomst brengt. Nu beschikken over inzicht zorgt ervoor dat je bent voorbereid op eventuele veranderingen of ontwikkelingen.” Hoewel vastgoedbeheer steeds complexer wordt, blijft Kees zijn werk met veel plezier doen. “Iedereen wil toch in een goed huis wonen tegen een redelijke prijs? We hebben gelukkig de vrijheid om keuzes te maken en op onze eigen manier in te spelen op de regelgeving. Dat we daarbij primair bezig zijn met het welzijn van mensen zie ik persoonlijk nog steeds als een grote meerwaarde.”

Ontdek ook de kracht van het kwadraat

Net als Dichterbij op zoek naar een slimme oplossing voor uw vastgoed- en verhuurbeheer? Lees meer over onze software en dienstverlening.

 

Ook deze bedrijven gebruiken oplossingen van Facility Kwadraat . Toon alle opdrachtgevers

 

contact man

 

 

Meer weten over de kracht van Facility Kwadraat?

Wij ondersteunen al meer dan 25 jaar met grote betrokkenheid organisaties bij het krijgen van grip op het facilitair en vastgoedbeheer.

073 - 644 46 44 Demo op maat