De begroting voor 2020. Rond deze tijd van het jaar kunt u er niet omheen. De Nederlandse regering presenteert haar begroting voor 2020 op Prinsjesdag. En waarschijnlijk is ook uw organisatie al druk bezig met de eigen begroting voor volgend jaar. De begroting is gebaat bij informatie die zo actueel mogelijk is. En een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is daar een belangrijk onderdeel van. Dick Vink, onderhoudsdeskundige: “Een actueel MJOP zorgt ervoor dat organisaties werken met de juiste cijfers.”

Vastgoed in de begroting 2020

Vastgoed is vaak een factor van belang voor de begroting. Gebouwen hebben immers onderhoud nodig en dat kost geld. Dat is voor u geen nieuwe informatie. Natuurlijk heeft uw organisatie daarom een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Toch? Maar van wanneer is dat plan eigenlijk? En klopt het nog? Want als het plan al een paar jaar oud is, heeft u vast al een en ander aangepakt. En als u het MJOP wilt gebruiken voor de begroting 2020, moeten de cijfers wél actueel zijn.

Hoe kan ik mijn MJOP actualiseren?

De simpelste oplossing om uw meerjarenonderhoudsplan (MJOP) te actualiseren: gewoon alles schrappen wat tot en met 2019 moest worden uitgevoerd of vervangen. Klaar! Maar een MJOP is – het woord zegt het al – een ‘plan’. En er zit vaak verschil tussen plan en realiteit. Wellicht heeft u een grote klus uitgesteld, omdat er op dat moment geen geld voor was. Of heeft u juist een klus naar voren gehaald om schaalvoordelen te behalen. Of de slijtage gaat harder dan destijds werd voorzien omdat het veel drukker is geworden in het gebouw. Daarom is het toch belangrijk om het MJOP op een andere manier up-to-date te maken.

Hoe vaak moet ik actualiseren?

De onderhoudsdeskundigen van Facility Kwadraat, gespecialiseerd in het maken van meerjarenonderhoudsplannen, raden aan om een MJOP minimaal jaarlijks te actualiseren. En is het MJOP meer dan 3 jaar oud? Laat dan een herinspectie uitvoeren. Zeker als het MJOP alleen dient als input voor de begroting en ffniet wordt gebruikt voor de dagelijkse uitvoering van het onderhoud. Dick Vink, directeur en onderhoudskundige bij Facility Kwadraat: “In 3 jaar kan er heel wat gebeuren. Zowel in onderhoud als in de eisen die worden gesteld aan een gebouw. Denk aan wetgeving op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Een actueel MJOP zorgt ervoor dat organisaties werken met de juiste cijfers.”

Wat kost een actualisatie?

Is uw MJOP toe aan een actualisatie? Kijk dan zeker of er nog een potje over is op de begroting van 2019. En geen zorgen: het actualiseren van een MJOP of het doen van een herinspectie kan voor veel minder geld dan een compleet nieuwe conditiemeting. De basis is er immers al. En als we er nu voor zorgen dat we het actuele MJOP vastleggen in goede software, wordt het een dynamisch document, dat u ook kunt gebruiken voor de begroting van 2021 en verder. Zo verdient de investering zich vanzelf terug!

 

Actueel Meerjarenonderhoudsplan nodig?

Maak nu een afspraak voor een herinspectie of compleet nieuw MJOP. Dan heeft u de cijfers op tijd voor de begroting van 2020. Facility Kwadraat is specialist in het uitvoeren van conditiemetingen en het maken en actualiseren van meerjarenonderhoudsplannen. Ook als het originele plan niet van onze hand is, helpen wij u graag.

Regel nu een actueel MJOP

 

O ja, nog een kleine tip: als onze inspecteurs dan toch bij u zijn voor een conditiemeting van uw gebouwen, loopt u dan eens gewoon met hen mee. U leert er veel van en onze inspecteurs halen zomaar 5.000 stappen extra bij een gemiddelde inspectie. Zo is het ook nog eens goed voor uw eigen conditie.