“25 miljoen voor achterstallig onderhoud kazernes.” “1,5 miljoen voor achterstallig onderhoud bruggen.” “Bewoners flat zijn achterstallig onderhoud beu.” Hoe voorkomt u dat bij uw organisatie? Dit is namelijk maar een kleine greep uit het nieuws van de laatste tijd. Bedrijven en organisaties zijn miljoenen kwijt aan achterstallig onderhoud. Heeft u zicht op de onderhoudsstaat van uw vastgoed? En nog belangrijker: handelt u er ook naar?

Onderhoud is een must

Uw organisatie huist in moderne panden. Of juist in karakteristieke historische gebouwen. Hoe het ook zit, ieder gebouw heeft onderhoud nodig. Van schilderwerk tot het vervangen van het dak. Ieder onderdeel van een gebouw heeft een eigen levensduur en eigen onderhoudseisen. Te vroeg vervangen of onderhoud plegen kost geld. Te laat nog veel meer…

Meerjarenonderhoudsplan

Een meerjarenonderhoudsplan, ook bekend als MJOP of MOP, geeft u inzicht. U ziet direct wat de conditie van uw gebouwen op dit moment is. U weet wanneer welk onderdeel aan onderhoud of vervanging toe is en wat dat gaat kosten. Die kosten kunt u vervolgens opnemen in de begroting. Zodat u het onderhoud kunt laten uitvoeren op precies het juiste moment. En u kunt het belang aantonen, zodat het niet verloren gaat in een bezuinigingsronde. Zo is uw onderhoudsplan geen momentopname, maar een levend document, dat u continu kunt bijstellen.

Duurzaam en kostenbesparend

Door onderhoud op het juiste moment te plannen en uit te laten voeren, bespaart u dus in de kosten. Of ga een stap verder en kijk waar de mogelijkheden liggen voor verduurzaming van uw vastgoed (duurzaam meerjarenonderhoudsplan of DMJOP). Als het dak aan vervanging toe is, ligt daar bijvoorbeeld een kans voor isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. U plant dus uw onderhoud en past verbetering toe. Zo voorkomt u achterstallig onderhoud en bereikt u uw doelen.

Waar wacht u nog op?

> Kies voor een werkbaar meerjarenonderhoudsplan
> Zo houden anderen zicht op hun vastgoed