MJOP ALS STRATEGISCHE PIJLER ONDER DE ZORGORGANISATIE

Vastgoedbeheer in de zorg

Zorggroep Sint Maarten

Grip houden op de onderhoudskosten van vastgoed is meer dan onderhoudsplannen opstellen en daar een prijskaartje aan hangen. Volgens Tim Rodger, Vastgoedmanager van Zorggroep Sint Maarten in Denekamp, is doordacht meerjarenonderhoud een strategische pijler om als zorgorganisatie rendement te boeken. Hij nam Facility Kwadraat in de arm om hiervoor de basis te leggen.

>100.000 M2 VASTGOED

Zorggroep Sint Maarten heeft zo’n 1.500 cliënten en zeventien woonzorglocaties – in eigendom of gehuurd – verspreid over Nederland. Al het vastgoed heeft zo zijn eigen onderhoudsprognoses en bijbehorende kosten. De totale oppervlakte van de eigendomspanden is circa 83.000 m2, voor de panden die de zorggroep huurt, gaat het om ongeveer 36.000 m2.

Vinger aan de pols

Tim: “Wat huisvesting betreft, moeten we als woonzorgorganisatie goed plannen en voortdurend de vinger aan de pols houden. Neem leegstand: heb je zorgwoningen leeg staan, dan brengt dat in het huidige zorgstelsel meteen problemen met zich mee voor de onderhoudsplanning. Er komen immers geen inkomsten meer binnen, terwijl je die wel nodig hebt voor goed onderhoud. En goed onderhoud is nodig om aantrekkelijk te blijven voor potentiële huurders.” Heb je dit alles in de grip, dan kan een zorgorganisatie enerzijds zijn zorg goed ‘wegzetten’ en anderzijds zijn vastgoed laten renderen. “Bijvoorbeeld door het onderhoud door te berekenen in de huurprijs of servicekosten.”

Vastgoedmanagement en meerjarenonderhoud met FMIS WISH

Supply chain management

In de plannen die ze opstelden, zijn de meest kostbare onderhoudswerkzaamheden zoals buitenschilderwerk, dakbedekking en liften gebundeld in blokken. Voor elk blok is een landelijke partner gezocht waarmee de zorggroep vaste afspraken maakte, helder en efficiënt. Pluspunt is dat het gebruiken van data van die partners onderdeel werd van de afspraken, zodat het plannen van het meerjarenonderhoud nog gedetailleerder kon plaatsvinden. Daarmee is tevens aangetoond dat supply chain management en vertrouwde relaties en leveranciers ook in het onderhoud van vastgoed waardevol zijn.

Goede onderhoudsplannen leiden tot een goed beheersbare organisatie.

Meebewegen met ontwikkelingen

Tegelijkertijd betekende dit niet dat de onderhoudsplannen in beton waren gegoten. Er was ook volop ruimte om plannen bij te stellen op basis van marktontwikkelingen. Tim: “Het is een doorlopend proces. De plannen moeten voortdurend mee kunnen bewegen met nieuwe doelgroepen, andere speerpunten en nieuwe technieken in de bouwwereld. Bij het laatste moet je bijvoorbeeld denken aan een nieuw soort dakbedekking dat veel langer meegaat.”

De aanpak

Om Zorggroep Sint Maarten te helpen bij het plannen van meerjarig onderhoud en het vastgoed tevens te laten renderen, brachten de onderhoudsdeskundigen van Facility Kwadraat al het vastgoed van de zorggroep in kaart. Ze maakten daarbij gebruik van de eigen vastgoedgerelateerde FMIS WISH-softwaremodules Vastgoedbeheer, Verhuurbeheer met woningaanbodportal, Meerjarenonderhoud, Projectmanagement en Contractbeheer.

Uitvoeren en monitoren

FMS WISH bood de zorggroep ook handvatten om gemakkelijker tot uitvoering van het geplande onderhoud te komen. Daarnaast kan de zorggroep voortaan alle onderhoudsactiviteiten met WISH monitoren. “Daarmee is ook inzichtelijk geworden hoeveel financiële middelen we nodig hebben om onze complexen op peil te houden én aantrekkelijk te maken voor huurders.”

Ontdek ook de kracht van het kwadraat

Net als Zorggroep Sint Maarten een slimme oplossing voor vastgoedbeheer in de zorg? Ontdek wat Facility Kwadraat en FMIS WISH voor uw organisatie kunnen betekenen.

 

Ook deze bedrijven gebruiken oplossingen van Facility Kwadraat . Toon alle opdrachtgevers

 

contact man

 

 

Meer weten over de kracht van Facility Kwadraat?

Wij ondersteunen al meer dan 25 jaar met grote betrokkenheid organisaties bij het krijgen van grip op het facilitair en vastgoedbeheer.

073 - 644 46 44 Demo op maat