loonstijging basis voor huurindex

Het huurindex systeem voor woningen is (weer) gewijzigd. Aanleiding is de torenhoge prijsinflatie. Om te voorkomen dat forse huurfacturen op ‘de deurmatten’ van de huurders in de vrije sector vallen. In de huuradministratie van uw verhuurbare eenheden moet u met twee datums rekening houden: 1 januari en 1 juli 2023. Met de software module Verhuurbeheer van FMIS WISH past u eenvoudig de huurindex en de huurprijzen aan, wanneer dat nodig is. De prolongatie-workflow in WISH zorgt ervoor dat u in control blijft met wijzigingen en huurcontracten, ook met de servicekosten.

Loonontwikkeling bepaalt huurindex

Niet de gemiddelde prijsinflatie, maar de gemiddelde loonontwikkeling bepaalt straks de huurverhoging van woningen en appartementen in de vrije sector. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting wil met het nieuwe systeem huurders tegen extreme huurbedragen beschermen. Volgens De Jonge stijgen ook de lonen op dit moment fors, maar loopt de huurstijging daar dan tenminste mee in de pas. Huurders gaan er dan door de huurverhoging niet extra in koopkracht op achteruit.

Vrije sector per 1 januari 2023

De gemiddelde prijsinflatie was de afgelopen jaren 2,3%, maar vanaf november 2021 is de inflatie sterk gaan stijgen. Tot wel 14,50% in oktober 2022. Daarom grijpt het kabinet in met de Wet ‘Maximering huurprijsverhogingen’. Om te voorkomen dat huurders hun huurovereenkomsten niet kunnen nakomen. Het gaat om circa 650.000 woningen met een huurprijs vanaf € 763 per maand. Tot einde van dit jaar is de jaarlijkse huurindex in de vrije sector maximaal 3,3% (2,3% inflatie plus 1%). De maximale huurstijging van de geliberaliseerde huurovereenkomsten worden per kalenderjaar, van 1 januari tot 1 januari, geregeld. Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de vrije sector het nieuwe systeem: loonontwikkeling plus 1%. De loonontwikkeling wordt in december vastgesteld op basis van het gemiddelde CAO-loonindexcijfer over de maanden december tot en met november zoals die door het CBS worden gepubliceerd.

Sociale huurwoningen per 1 juli 2023

In het huurcontract staat hoe de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd. De berekening van de verhoging met de consumentenprijsindex wordt het indexeren van de huur genoemd. Ook voor de sociale sector besloot de minister om de consumentenprijsindex over boord te gooien. Ook hier gaat het loonindexcijfer bepalend zijn voor de nieuwe huurprijs. Die huren worden echter pas per 1 juli 2023 verhoogd.

>> Naar website Rijksoverheid over huurverhoging in 2023

WISH Verhuurbeheer organiseert

Met WISH Verhuurbeheer organiseert u de administratieve werkzaamheden en heeft u 24/7 inzicht in de vastgoedportefeuille. Het op de juiste wijze indexeren van de huren blijft een terugkerende rompslomp, wanneer u de basis niet goed op orde heeft. Waardoor huurbedragen verloren kunnen gaan, omdat huurobjecten niet altijd goed en compleet in kaart zijn gebracht. Belangrijk is dat u altijd inzicht heeft in uw huurcontracten en afspraken. Dat betekent dat alle relevante contractgegevens online bereikbaar moeten zijn, zodat u deze eenvoudig actueel kunt houden. Waardoor ook het samenwerken met bijvoorbeeld de financiële afdeling soepel kan verlopen. Eenmaal goed registreren is heel lang profiteren! Een paar voordelen van WISH:

  • Zelf eenvoudig de kale huurprijzen en (losse) huurcomponenten of servicekosten indexeren
  • Systeem van prolongatie met proefprolongaties en consistentietesten
  • Aansturing voor huurfacturen en incasso’s
  • Vanuit WISH brengt u uw huurders per brief op de hoogte van wijzigingen
  • Regelt u eindinspecties en (klachten)onderhoud centraal vanuit WISH
  • Aangebrachte mutaties worden voor u gelogd en zijn gemakkelijk te herleiden
    •  

Extra efficiency door koppeling met financieel pakket

Met de huurprolongaties in WISH stuurt u de incasso’s altijd betrouwbaar en accuraat aan. Nog efficiënter is het koppelen van WISH met de financiële software van uw organisatie. Dat bespaart u veel tijd. We bouwen graag een API-koppeling, zodat u gemakkelijk samen kunt werken met andere afdelingen, waardoor dubbelwerk overbodig wordt. Onze software koppelt met boekhoudpakketten als:

  • AFAS software
  • Exact online 
  • Twinfield
  • Key2finance
  • Accountview
  • E-boekhouden

Demo WISH Verhuurbeheer?

Wilt u WISH met eigen oog zien? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een demonstratie of adviesgesprek aan. Dit kan natuurlijk online!

Vul hier uw gegevens in. Dan maken we direct een afspraak met u.

Ja, graag vrijblijvende demo!

WISH is een FMIS (Facilitair Management Informatie Systeem) en al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in vastgoedbeheer. 

VERBETER UW VERHUURPROCES OP 6 CRUCIALE MOMENTEN

Werk efficiënter, bespaar kosten en houd uw huurders tevreden. Download de informatie en ontdek wat WISH Verhuurbeheer voor u kan doen.

Wish: Het meest toegankelijke Vastgoed en Facility Systeem