met een scherp oog en open contact

Jubileumgesprek met Mathieu op zoek naar het DNA

Facility Kwadraat bestaat dit jaar precies 20 jaar!

Al twintig jaar timmert het bedrijf met haar software FMIS WISH en meerjarenonderhoud aan de weg in de markt voor geautomatiseerd vastgoedbeheer. In een serie gesprekken met de oprichters, met medewerkers én opdrachtgevers gaan we op zoek naar het DNA van het bedrijf. Én, we maken samen een playlist; ’20 jaar Facility Kwadraat, the best of’.

In gesprek met

  • Mathieu Peters, vastgoedinspecteur
  • Werkt bij Facility Kwadraat 
  • Kiest voor playlistsong ‘Brabant

Niet uitgepraat 

In gesprek met de 32-jarige Mathieu Peters, Vastgoedinspecteur bij Facility Kwadraat, draait het al snel om één onderwerp: Mick, zijn 1,5 jaar oude zoontje. Mathieu: “Mick is geweldig. Mijn vrouw Anouk en ik zijn zo enorm trots op ons manneke. Hij is een ontzettend bezig bijtje; je kunt hem geen seconde alleen laten. Én, ik heb het nog niet eens aan mijn vrienden verteld, maar er is ook nog een 2e kindje onderweg.” Het is duidelijk en volstrekt begrijpelijk dat Mathieu niet uitgepraat raakt over kleine Mick. Zo enthousiast als hij vertelt over zijn gezin, zo bevlogen praat hij ook over zijn werkzaamheden als vastgoedinspecteur.

 

Vastgoedinspecteur met een scherp oog

Wat doet een Vastgoedinspecteur? Mathieu: “Als je alleen al mijn agenda van de afgelopen weken bekijkt; heel veel. Afgelopen weken heb ik door heel Nederland tal van schoolgebouwen, zorginstellingen, kantoorpanden en gemeentelijk vastgoed geïnspecteerd en meerjarenonderhoudsplannen opgesteld. Voor een opdrachtgever in het onderwijs was ik meerdere keren in en rond Amsterdam. Ik deed er de inspecties van een aantal grote schoolgebouwen. Sta je daar boven op het dak, met riant uitzicht over het museumplein. Wat je tijdens een inspectie doet is in feite het hele gebouw van top tot teen ontleden. Dat werk begint voor mij bijna altijd op het dak, misschien wel omdat het een van de meest onderhoudsgevoelige plekken is. Ik kijk naar de dakafwerking, naar de gevelpanelen, naar de ventilatoren, of er lekkages zijn geweest.

Wat ik me altijd afvraag is, hoe nodigt het gebouw uit?

Ook bekijk ik alle elektrische installaties, zoals die voor luchtbehandeling, warmtevoorziening en energie. Ik leg vast uit welk jaar ze zijn, hoe het onderhoud is geweest en wat het laatste keuringsrapport zegt. Je kijkt zowel naar de technische levensduur van apparaten maar ook naar het uitgevoerde onderhoud. Uiteraard bekijk ik ook de centrale ruimtes en kamers. Je kijkt naar het schilderwerk, naar het stucwerk, de betimmering. Een vraag die mij altijd helpt mijn oordeel te vormen, is ‘hoe nodigt het gebouw uit?’

 

Vastgoedinspecteur Mathieu

Open contact met huismeester of conciërge

Van alle elementen bepaal je de staat van onderhoud, heel belangrijk als ik daarna met het onderhoudsplan aan de slag ga. Tot dat plan horen mijn observaties, maar ook verbetervoorstellen én, mijn favoriete onderdeel, het aangeven waar mogelijke besparingen liggen.”

Tot zover het technische deel. Minstens zo belangrijk is het contact met de opdrachtgever. Mathieu: “Ik doe een inspectie altijd samen met de huismeester, de conciërge of een vastgoedmanager. Meestal kennen zij niet alleen het gebouw als hun broekzak, maar ook de ‘bewoners’ ervan. Een inspectie duurt gauw een paar uur en het is altijd zinvol om de kennis en ervaring van zo iemand mee te nemen. Het is altijd leuk om te doen. De meeste bewoners of gebruikers van het pand kennen de huismeesters van hun organisatie door en door. Ze worden onderweg door Jan en alleman aangesproken.

Met al mijn aantekeningen, de nodige mooie anekdotes en de vele foto’s die ik maak, rij ik terug naar ons kantoor in Den Bosch. Daar maak ik meteen in de softwaremodule Meerjarenonderhoudsplan van FMIS WISH onderhoudsplannen”

Een nieuwe collega vastgoedinspecteur

Mathieu en zijn directe collega’s Fleur, Tim en Erik zijn een team alhoewel ieder zijn eigen werkzaamheden heeft. Er is dringend behoefte aan uitbreiding van het team. Mathieu: “Fleur, Erik en Tim hebben ieder een andere taak. Dat betekent dat de meeste inspecties op mijn bord terechtkomen. Ik hoop dat er snel iemand reageert op de vacature (junior) Vastgoedinspecteur. Deze serie gaat een beetje over het DNA van ons bedrijf. Ik denk dat iemand bij ons moet passen. Wanneer dat het geval is? Je moet je in verschillende werelden op je gemak voelen; we komen bij scholen, zorginstellingen en op dit moment ook steeds vaker op recreatieparken. Daarnaast staan met potlood al wat inspecties in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje gepland. Dat moet je wel leuk vinden. Zelf kon ik laatst niet toen er een inspectie in Spanje uitgevoerd moest worden. Dan baal ik als een stekker.

Je moet je in verschillende werelden op je gemak voelen.

 

Graag met het juiste DNA

Verder moet je natuurlijk beschikken over de juiste kennis van gebouwen en onderhoud. En kennis van methodieken, zoals NEN 2767. Bij Facility Kwadraat kreeg ik de kans veel te leren. Maar net zo belangrijk, je moet met mensen om kunnen gaan. Je bent te gast bij een klant, vaak iemand die ‘zijn’ gebouw van haver tot gort kent. Hang niet de wijsneus uit, maar benut de kennis die zo iemand heeft. Voor ons als team is het ook fijn als we, naast hard werken, ook tijd is voor gezelligheid. De vrijdagmiddagborrel is heilig; dan wordt er over van alles gepraat, maar niet over werk. Verder is het fijn als iemand er ook van houdt om inhoudelijk met ons te sparren, kennis en ervaringen te delen. We zijn een gespecialiseerd bedrijf, met hele mooie klanten. Teamwork is dus heel belangrijk om het beter te doen dan de concurrentie die vaak veel groter is.”

Famous last words van een jonge, zeer enthousiaste Vastgoedinspecteur. Bij het vertrek vraagt Mathieu of ik toevallig nog de laatste foto van Mick wil zien? Een verzoek dat ik uiteraard niet kan weigeren. Én, eerlijk is eerlijk; wat een leuk ventje! Tot slot, welk nummer zet deze jonge vader op de playlist? Brabant van Guus Meeuwis.

Naar Jubileum Playlist op YouTube

 

> Meer weten over onze vacatures? Kijk dan hier.

 

Wish: Het meest toegankelijke Vastgoed en Facility Systeem