Vastgoedbeheer dat staat als een huis bij Vughterstede

Jubileumgesprek met Johan op zoek naar het DNA

Facility Kwadraat bestaat dit jaar precies 20 jaar!

Al twintig jaar timmert het bedrijf met haar software FMIS WISH en meerjarenonderhoud aan de weg in de markt voor geautomatiseerd vastgoedbeheer. In een serie gesprekken met de oprichters, met medewerkers én opdrachtgevers gaan we op zoek naar het DNA van het bedrijf. Én, we maken samen een playlist; ’20 jaar Facility Kwadraat, the best of’.

In gesprek met

  • Johan Schoonus, manager Vastgoed  
  • Werkt bij Zorgorganisatie Vughterstede
  • Kiest voor de playlistsong ‘Horizon’ 

Duidelijke vastgoed visie 

Een relatief nieuwe relatie van Facility Kwadraat is Johan Schoonus. Johan begon twee jaar geleden als Manager Vastgoed & Beheer bij zorgorganisatie Vughterstede, dat toen al enkele jaren werkte met FMIS WISH. Behalve een schat aan ervaring bracht Johan een hele duidelijke visie mee. Johan: “Op de eerste plaats gaat het er om dat ons vastgoedbeheer en de onderhoudsplanning aansluiten bij de zorg die wij aan onze bewoners leveren. Vughterstede beschikt over twee woonzorgcentra met in totaal 235 woningen en 165 intramurale zorgappartementen. Het ene gebouw is 14 jaar oud, het andere ruim 35 jaar. Beide gebouwen onderhouden we secuur. Zo pakken we op dit moment van een van de zorglocaties het restaurant grondig aan en gaan daarnaast investeren in extra huiskamers.” 

‘Ik wil dat vastgoedbeheer straks staat als een huis’

“Ook investeren we in de nieuwe ontwikkeling van vastgoed. In de planning staat een woongebouw voor zorg met 50 zorgappartementen. Voorzien is ook dat we over zo’n vijf jaar gaan starten met grootschalige renovatie óf nieuwbouw. Hoe dan ook, onze panden zijn straks ‘state-of-the-art’. Ons vastgoedbeheer moeten dat dan ook zijn.”

vastgoedmanager Johan Schoonus over koppeling fmis wish en afas software

Scherp op koppeling AFAS software

Vanuit die visie kijkt Johan ook scherp naar de integratie van pakketten en efficiënt gebruik van data. Johan: “Als de nieuwbouw er straks staat, moet ook het hele vastgoedbeheer staan als een huis. Wat ik daarmee bedoel? Heel simpel, dat we altijd een goed en actueel overzicht hebben waar we op kunnen sturen. In dat licht vind ik het cruciaal dat alle data klopt als een bus. En dus moeten alle applicaties die we gebruiken ook met elkaar kunnen communiceren. De koppeling van FMIS WISH en AFAS software is voor mij een absoluut kernpunt. Het zijn op dit gebied de belangrijkste applicaties waar we mee werken.”

Begin van het transitieproces

Voor de module Verhuurbeheer voor ‘Wonen’ is inmiddels een koppeling gerealiseerd tussen FMIS WISH en AFAS. Johan: “Wat mij betreft een begin van het transitieproces waar we in zitten. Je vraagt me ook naar het DNA van Facility Kwadraat. Voor mij is dat lastig te zeggen, enerzijds omdat ik ze nog te kort ken, anderzijds omdat ik ze vooral wil kunnen beoordelen vanuit het eindplaatje dat ik in mijn hoofd heb. In dat eindplaatje wil ik dat ze ons middels de juiste inzet van de software ontzorgen. Mijzelf op het gebied van strategisch vastgoedbeheer. Net zo belangrijk, neem ook mijn technische mensen in de dagelijkse operatie mee. Maak ze enthousiast en leer ze tot op de details werken met het pakket zodat we eruit halen wat er in zit. Én, al eerder genoemd, FMIS WISH moet afgestemd zijn op AFAS”

DNA en verwachting 

Dit gezegd hebbende, verschijnt een grote glimlach op Johan’s gezicht. “Ik zie je kijken, wanneer gaat ie nou eindelijk eens antwoord geven op de vraag over het DNA. Laat ik niet flauw doen, ze bestaan nu 20 jaar dus ga ik je dat antwoord ook geven. In de relatie zit het wel goed met Facility Kwadraat. Ze zijn betrouwbaar, ze stralen een hele positieve energie uit en ze zijn heel prettig in de omgang. Dat geldt voor Dick, met wie ik in strategische zin contact heb, maar ook voor andere medewerkers zoals projectmanager Fleur van den Bosch.
Kijk ik naar het DNA van FMIS WISH dan zie ik een softwarepakket dat alle mogelijkheden biedt die we nodig hebben. Kat in het bakkie zou je zeggen. Maar dan kom ik toch weer terug bij onze visie en wat we verwachten van een leverancier. Laat het zo werken dat onze organisatie zich kan focussen op haar kerntaak, goede zorg verlenen aan onze bewoners. Je merkt wel, we hebben nog een hele slag te maken. Maar wat betreft misschien wel de belangrijkste voorwaarde in onze reis, respect en vertrouwen, zit het wel goed.”

Horizon

Uiteraard vragen we Johan welk nummer hij op de playlist wil zetten. Johan: “Laat ik eerst zeggen dat ik een hele brede muzieksmaak heb. Ik draai allerlei soorten muziek, van Nederlandstalig tot klassiek. Maar in het licht van wat ik hierboven heb gezegd over onze visie en het belang van data moet ik heel sterk denken aan het nummer Horizon van Bløf.

Naar Jubileum Playlist op YouTube

 

>> naar website van Zorgorganisatie Vughterstede

>> naar website AFAS software

Wish: Het meest toegankelijke Vastgoed en Facility Systeem